Milliós aranyóra lapul a Dunában

Medek Miklós búvár évekkel ezelőtt hárommilliót talált a Feneketlen-tóban. Most a Bécsben, a Dunában fellelt 130 ezer euró kapcsán beszéltünk vele.
Medek Miklós búvár évekkel ezelőtt hárommilliót talált a Feneketlen-tóban. Most a Bécsben, a Dunában fellelt 130 ezer euró kapcsán beszéltünk vele.

Alighanem az egyik legszerencsésebb megtaláló Medek Miklós búvár. Emlékezetes volt, amikor évekkel ezelőtt 3 millió 180 ezer forintot talált a Feneketlen-tó mélyén.

– Egy horgász szólt, hogy akad a botja. Lemerültünk megnézni, és lefóliázva találtuk meg a tóban a hatalmas összeget. Becsületesen leadtam a rendőrségnek, az állam kisajátította, én pedig kaptam egymillió forint jutalmat.

Az adók levonása után 640 ezer maradt, amit felajánlottam a bú­várszövetségnek – emlékszik vissza a búvár, aki nem hagyott fel mesterségével, sőt azóta is bukkant már értékes dolgokra a habok között.

– Ekkora értéket ugyan nem találtam, de méregdrága órákat, ékszereket igen – meséli Miklós, akit a minap Bécsnél, a Dunában talált százezer euró kapcsán kerestünk fel.

40 millió a Dunában

Több mint százharmincezer eurót – 40 millió forint – fedeztek fel bécsi járókelők az Új-Duna-csatornában, ahol olyan tiszta volt a víz, hogy le lehetett látni egészen a folyó fenekéig. A tűzoltóság búvárainak segítségével a felszínre hozták a pénzt. A bankjegyek valódiak voltak, kiderült, hogy egy idős, zavarodott férfi szórta a folyóba megtakarításait.

– Sajnos azt nem én találtam meg – viccelődik, de elárulja: a Balatonban például talált fémkeresővel egy milliós értékű aranyláncot.

– A tulajdonosa fürdés közben hagyta el, ő bízott meg a kereséssel. Sikerült, ahogy a délegyházi ta­vaknál is, ahol egy kilós aranyláncot kutattunk fel sikeresen. Idán nyáron egy luxuskarórát kerestettek velem a Dunában, Dunaújváros közelében. A gazdája jet skizés közben vesztette el. Nem tudom, mennyit ért, de egymillió forintos jutalmat kaptam volna, ha előkerül. Végül nem lett meg – mondja a kincskereső.

Olyan eset is előfordult, hogy a Rukkel-tóban kereste valakinek az óráját, ami végül nem lett meg, helyette öt másik azonban igen. Az egyiket megkapta, néha hordja is.